Genç nüfusta tasarruf oranı artıyor

ING Bank’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 2. çeyrek sonuçlarına göre, kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı yüzde 13,8 oldu.
Genç nüfusta tasarruf oranı artıyor

Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle ilerleyen ING Bank, kentsel tasarruf sahipliği oranlarını ve tasarruf eğilimlerini belirlemek amacıyla 2011 yılının Ekim ayından bu yana sürdürdüğü Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırma döneminde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı, %13,8 ile 1. çeyrekte ölçümlenen %13,3’lük seviyenin üzerine çıktı.


Bekar erkeklerde tasarruf arttı, çalışan kadınlarda azaldı

Geçen yılın son üç çeyreğinde artış gösterdikten sonra 2017 ilk çeyreğinde düşüşe geçen tasarruf sahipliği yaş ortalaması, 2. çeyrekte de 37 yaş ile ilk çeyrekteki seviyeyi korudu. Bu dönemde hem 18-24 hem de 45-54 yaş grupları içerisinde tasarruf yapanların oranı 3’er puan yükseldi. Diğer yaş gruplarındaki oranlar ise önceki dönemle aynı seviyede kaldı.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici sonuç, çalışan kadınların tasarruf sahipliği oranında bir önceki döneme %25’ten %21’e bir gerileme yaşanırken, bekar erkeklerde oranın %21’den %28’e yükselmesi oldu. Çocuklu ve çocuksuz bireyler ise tasarruf sahipliğinde önemli bir farklılık göstermedi.


Gençler okul, beklenmedik durumlar ve tatil için tasarruf yapıyor

2017 yılı 2. çeyreği itibariyle 18-24 yaş arası gençlerde tasarruf sahipliği oranı %13’ten %16’ya çıktı. İkinci çeyrekte, gençlerin tasarruf sebeplerinde ilk sırayı %34 ile okul için yapılan tasarruf yer alırken, bunu %22 ile beklenmedik durumlara karşı güvence oluşturmak ve %15 ile tatil için yapılan tasarruf izledi. Daha önce sıralamada yer almayan dil kursuna gitme hedefi bu defa %12 ile dördüncü gerekçe olarak öne çıktı. Gençlerin diğer tasarruf gerekçeleri ev alma (%10), evlilik/düğün hazırlıkları (%6), yeni ev kurma (%6), bilgisayar alma (%5) şeklinde sıralandı.

Üç ay içinde tasarruf etmeyi planlayanlar %23,5’e çıktı

Araştırma döneminde 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki döneme göre %19,7’den %23,5’e çıktı.