Gemi inşaat sektörü kur dalgalanmalarından etkileniyor

Gemi inşaat sektöründeki firmalar, yurt dışı odaklı çalıştıkları halde kredi faiz maliyeti açısından kur dalgalanmaları gibi piyasanın iç dinamiklerinin etkisi altındalar.
Gemi inşaat sektörü kur dalgalanmalarından etkileniyor

Sanayici kimliğine sahip tersaneci müteşebbisler tarafından kurulan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Mali Danışmanı Murat Erişti, GİSBİR TV’ye yaptığı açıklamada kurdaki hareketlenmelerin sektörlerine olan etkisini değerlendirdi.


GEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜ, DIŞ PAZARA HİTAP EDEN BİR SEKTÖR

Murat Erişti, ekonomi değerlendirmesinde gemi inşaat tamir bakım sektörünün aslında iş sahası bakımından Türkiye’nin dışında bir sektör olduğunu, bu nedenle de kur değişiklikleri gibi Türkiye’nin iç piyasa dinamiklerindeki hareketlerden doğrudan etkilenmemesinin beklendiğini ifade etti.


GEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜ KURDAKİ DALGALANMADAN, KREDİLERDEKİ MALİYET ARTIŞINDAN ETKİLENİYOR

Murat Erişti, ekonomik hareketliliğin doğrudan etkilemediği gemi inşaat sektörünün, ancak kredi maliyetleri artışları açısından etkilendiğini belirterek “İç piyasadaki gelişmeler gemi inşaat sektörünü doğrudan etkilemese de sonuçta bu firmalar Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler oldukları için kullanılan dolar ya da TL cinsinden faiz kredi maliyet artışı nedeniyle ekonominin iç dinamiklerden de etkilenmiş oluyor.” şeklinde konuştu.

KREDİ TEMİNİ VE TEMİNAT MEKTUBU KONULARINDA PROBLEM VAR

Murat Erişti, sektörün kurdaki dalgalanmalarla birlikte, kredi temininde, Eximbank’ta ve teminat mektubu konularında problem yaşandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

6 AY SINIRI, VADELERDE SORUN OLUYOR

“Şu anda gemicilik sektörünün konusu bu. Bu sorunları çeşitli platformlarda çözmeye çalışıyoruz. ‘Türk Parasını Korunma Hakkındaki Kanun’da yer alan öz bedellerin yurt dışından getirilmesi konusu sektörü olumsuz etkiledi. Bu süre 6 ayla sınırlı tutuldu. Ancak gemi büyük bir yatırım olduğu için inşası 24-36 ay sürebiliyor. Bu bedelin 6 ayda getirilmesi bazen mümkün olmuyor. Piyasada uzun vade yapmanız gerekebiliyor. Bu anlamda da sektörün bu işte biraz zarar göreceğini görüyorum açıkçası.”

SEKTÖRDE YENİDEN DÜZENLENMEYE İHTİYAÇ VAR

Erişti, gemi tamir bakım sektörü açısından, aslında yurt dışı müşterilerine hizmet edildiği için döviz kazandırıcı faaliyetle uğraştıklarını ama 6 aylık sürede herhangi bir mal satıp, para girdisi sağlayan bir iş kolu olmadıkları için bu zamanlamada sıkıntı yaşanabileceğini hatırlatarak, “Bu konuda gemi tamir bakım sektörünün yeniden bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.