Endüstriyel mutfakta ihracat hedefi 2 milyar dolar

Endüstriyel mutfak ürünleri sektöründe hızlı büyüyen Türkiye, ihracatta en önemli rakiplerinden İspanya'yı geçerek Avrupa'da ikinci sıraya oturdu.
Endüstriyel mutfakta ihracat hedefi 2 milyar dolar

Sektörün 2018 ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğunu söyleyen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, mevcut pazarları geliştirip Türki Cumhuriyetler, Uzakdoğu ve Latin Amerika gibi yeni pazarlarla bu rakamı daha da yukarılara taşımak istediklerini ifade etti.  


TURİZMİN ARTMASI VE YENİ KÜLTÜRLER SEKTÖRE İVME KAZANDIRDI

Türkiye'de endüstriyel mutfak ürünleri pazarının son yıllarda büyüme trendi içerisinde olduğunu söyleyen İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektör olarak 125 ülkeye ihracat yaptıklarını açıkladı. Endüstriyel mutfak sektörünün artık sadece turizme dönük olmadığının altını çizen Öztiryaki, "Türkiye'de iç turizm de hızla gelişiyor ve çeşitleniyor. Eskiden bazı şehirlerde kalınacak otel bulunamazdı ama artık gelinen noktada yoğun talep nedeniyle oteller yetmez hale geldi. Gastronomiye olan ilginin artması da sektörü besliyor. Bunun yanında ülkemizde yeme içme kapasiteleri değişti, lokantalar artmaya başladı. Türkiye’de genç nüfusun ilgi alanı değiştikçe bununla birlikte kafe kültürü çok hızlı gelişti. Kültürler geliştikçe Türkiye’de bu işe hizmet eden sektörler de büyümeye başladı. Türkiye’de sektörümüzde artık yapılmayan malzeme bulunmuyor" dedi.

"İSPANYA'YI GEÇTİK HEDEF İTALYA"

Türkiye'nin endüstriyel mutfak ihracatında en önemli rakiplerinden biri olan İspanya'yı geride bıraktığını ve yıl sonunda sektörün 2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağını anlatan Öztiryaki, "Avrupa’da İtalya’dan sonra ikinci sırada yer alıyoruz. İspanya artık ihracat yaptığımız ülkeler arasına girdi. İtalya da yakın zamanda bu listeye girecek" dedi.

TÜRKİYE DÜNYADA 10. SIRADA

Öztiryaki, bu sektörün dünya genelindeki toplamının 200 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 4 milyar dolar ihracat ile toplam pastadan yüzde 2 pay aldığını ve dünyada 10'uncu sırada bulunduğunu ifade eden Öztiryaki, "10 sene içerisinde hedefimiz ilk beş içerisine girmek" ifadelerini kullandı.


"LATİN AMERİKA'YA İHRACAT YÜZDE 50 ARTACAK"

Türkiye'nin en önemli üç ihracat pazarının Almanya, İngiltere ve Fransa olduğunu ve ihracatın yarısının Avrupa'ya gerçekleştirildiğini belirten Öztiryaki, şöyle devam etti: "Hedefimiz bu ülkelerdeki payımızı artırıp aynı zamanda diğer pazarlara da ulaşmak. Türki Cumhuriyetleri, Uzak Doğu, Latin Amerika ve Afrika hedef pazarlarımız arasında yer alıyor.  Son dönemde Latin Amerika'da yaptığımız çalışmalar ve ziyaretler meyvesini vermeye başladı. Biz burada Türkiye'ye karşı var olan pozitif algının üzerine yeni bir ilişki inşa ediyoruz ve ihracatta yüzde 50’lik bir artış yaşanmasını bekliyoruz. Bölgede özellikle fiyat, kalite ve hızlı servis ile ön plana çıkıyoruz."

"FUAR 100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT FIRSATI OLUŞTURACAK"

Yaklaşık 800 firmanın katılımı ile kapılarını açan HOSTECH by TUSİD 23'üncü Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı'nı da değerlendiren Öztiryaki, fuara yoğun bir yabancı ilgisinin olduğunu vurguladı. Ekonomi Bakanlığı’ndan da destek aldık. Fuarımızı ziyaret eden çok sayıda yabancı iş insanı ve alım heyeti bulunuyor. Ben bu fuarın yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni ihracat fırsatı oluşturacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.