Edirne'den hediyelik sabun ihracatı

Edirne’de, mahalle aralarındaki turistlere satış amaçlı kurulan atölyelerde üretilen meyve sabunu, yenilikçi yaklaşımla ihraç ürünü haline geldi.
Edirne'den hediyelik sabun ihracatı

MEYVE ŞEKİLLERİ VERİLEN SABUN HEDİYELİKLERİ, EDİRNE'DE BİR İŞ KOLU HALİNE GELDİ


Edirne'de geçmişte Osmanlı döneminde, 17. yüzyılın ortalarında bazı evlerde hamur kıvamına getirilen, misk, amber ve gül kokuları karıştırılarak meyve şekli verilerek üretilen sabunlar, daha sonra güzel kokulu süs eşyaları olarak yayılmaya başladı. Son yıllarda sabunun kendine has kokusu ve özenle meyve şekilleri verilen bu hediyelikler, Edirne'de bir iş kolu haline geldi. Ürünler boyama, fırınlama, paketleme ve tırlara yüklemeye kadar bir dizi işlem sonunda dünyaya açılıyor.

İSTİHDAMA VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Günümüzde de Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kurslardan ya da bu işi yapanlardan mesleği öğrenen pek çok kişi, evinde meyve sabunu üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor. Küçük üreticilerin yanında bir de inovasyonu baz alan, sunumdan ambalaja, çeşitten reklama pek çok yenilikle dünyaya açılan girişimciler, istihdamın yanında ülke ekonomisine de daha fazla katkı sunuyor.


Bu konuda üretim yapan firma yetkilisi Can Ürenli, Edirne Yeni Sanayisinde ufak çaplı bir atölyede üretime devam edildiğini dile getirerek, 12 kişinin çalıştığı iş yerinde dünyanın birçok ülkesine sabunu ihraç ettiğini anlattı.

40 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Üretilen sabunlar İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün, Hindistan, Singapur, Azerbaycan, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere 40 ülkeye ihraç ediliyor. Günlük yaklaşık 5 bin sabun üretiliyor.