Türkiye'de e-ticaret aldı başını gidiyor

"Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü" raporunun altıncısı hazırlandı. Rapora göre e-ticaret sektörü 2018 yılında, yüzde 42 büyüme ile 59,9 milyar liralık hacme ulaştı.
Türkiye'de e-ticaret aldı başını gidiyor

E-ticaret Türkiye'de yüzde 42 büyüyerek alanını artırdı. Dünya ülkeleri içinde bulunduğu sıralama düşük olsa da kendi içinde azımsanmayacak ölçüde önemli bir aşama göstermiş durumda. Ülkemizde bu alana yapılan yatırımlar giderek artıyor.


"E-TİCARET DEĞİL DİJİTAL TİCARET DİYELİM"

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, raporun sunumu ile ilgili toplantının kaçılış konuşmasında e-ticaretin arttığını, artık e-ticaret yerine dijital ticaret denmesinin daha doğru olacağını söyledi.

"E-TİCARET BİLGİ VE DİJİTAL İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLE BİRLİKTE ŞEKİLLENİYOR"

Karaca, “Bireylerin yeni teknolojileri kullanarak hayatlarını kolaylaştıracak gelişmelere adapte olması sektörün büyümesinde itici güç unsuru. KOBİ’lerin teknolojik devrimi yakalayıp, yeni iş modellerine uyum sağlayarak sundukları ürün ve hizmetlerle ekonomik büyümeye katkısı son derecede önemli. Her iki kesimin bu dinamikleri dijital ticaretin büyümesine katkı sağlıyor." diye konuştu.

Karaca, e-ticaretin, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüyen bir parçası olduğunu vurguladı.


"BÜYÜK ALIŞVERİŞ SİTESİNİN PAZAR PAYI ARTIYOR"

Toplantıya katılan firmalardan birisinin Türkiye Direktörü Alper Günaydın da geçmiş yıllara paralel olarak büyük ölçekli sitelerin trafik, alışverişe dönme oranı ve sepet büyüklüğü performanslarının, küçük sitelere kıyasla daha fazla arttığını belirten Günaydın, geçen 5 yılda ilk 10 sitenin pazar payının yüzde 40 seviyesinden yüzde 53’e yükseldiğini bildirdi.

"E-TİCARETİ HAREKETE GEÇİRDİĞİ SEKTÖRLERLE BİRLİKTE ELE ALMAK GEREK"

TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise e-ticaret hacminin büyümeye devam etmesinin sadece sektör açısından değil, ülke ekonomisi açısından da sevindirici olduğunu söyledi.

Son 5 yıla bakıldığında Türkiye’de e-ticaret hacminde ortalama yüzde 33’lük bir büyüme görüldüğünün altını çizen Ertaş, "E-ticareti sadece online alışveriş olarak değil harekete geçirdiği sektörlerle birlikte ele almak gerekiyor. Bu açıdan e-ticaret ülkemizde özellikle turizm, teknoloji ve perakende sektörlerinin gelişmesine çok önemli katkıda bulunuyor. Sektörümüzden gelen olumlu verilere karşılık e-ticaretin toplam perakende pazarına oranı ise yüzde 5.3 ile gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"OFFLINE'DEN ONLINE'YE KAYIŞ VAR"

Farklı bir alışveriş sitesinin yetkilisi olan Çağlar Erol online seyahatin gelişmiş ülkelerde giderek arttığını belirterek, Türkiye'de online seyahatin çok ciddi şekilde arttığını söyledi.

Geleneksel seyahat sektörü temsilcilerinin, online seyahate yatırım yapmaya başladığına dikkati çeken Erol, "Seyahatte offlineden onlineye bir kayış yaşanıyor. Raporda bunun e-ticaretin büyümesine katkısı görülüyor. Enuygun.com olarak piyasayı yönlendiren, alışkanlıkları değiştiren bir şirket olduk." şeklinde konuştu.

E-TİCARET HARCAMALARINDA "TATİL-SEYAHAT" İLK SIRADA

Rapora göre, Türkiye’de e-ticaret sektörü 2018 yılında büyümesini hız kesmeden sürdürerek yüzde 42 oranında artışla 59,9 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı. 2014-2018 yıllarında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı ise yüzde 33 oldu.

Büyüme oranlarında yüzde 54'le ve 22,9 milyar lira ile "Tatil-seyahat" kategorisi ilk sırada yer alırken, diğer kategoriler; 20,8 milyar lirayla "Sadece Online Perakende", 10,7 milyar lirayla "Çok Kanallı Online Perakende", 5,5 milyar lirayla "Online Bahis" olarak sıralandı.

Türkiye'de toplam perakende pazarında online işlemlerin oranı yüzde 5,3 olarak belirlenirken, gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 11,1 ve gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 5,9 olarak öne çıkıyor.