Düzce Üniversitesinin kurduğu işbirliği şehre 16 milyon Euro’luk yatırım sağlayacak

Düzce Üniversitesi ile birlikte Ar-Ge faaliyetleri geliştiren ve atık su ile katı atık üretme faaliyetleri yürüten GP-AMG, kente 16 milyon Euro’luk yatırımın yapmayı planlıyor.
Düzce Üniversitesinin kurduğu işbirliği şehre 16 milyon Euro’luk yatırım sağlayacak

Birçok ülkede farklı alanlarda yatırımları bulunan GP-AMG’nin Düzce Üniversitesi ile tarımsal atıklardan katma değerli ürün üretimi ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi üretimi konularında ortak Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşma kapsamında ilk uluslararası anlaşmasını imzaladığı GP-AMG yetkilileri, Düzce Üniversitesi’ni ziyaret etti. 


Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBİT) gerçekleşen toplantıya; Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Desoky, CEO’su Usame Derviş ve Başkan Yardımcısı Mithat Gad katıldı.

Usame Derviş,  şirketlerinin atık su ve katı atık üretme faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, bu alanda kendi teknolojileri, tesisleri ve patentlerinin bulunduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE İLK FABRİKA DÜZCE’DE KURULACAK


Ulaşım avantajları olduğu için Düzce’ye yatırım yapmayı tercih ettiklerini ifade eden Usame Derviş, firma olarak bu konuda Türkiye’de ilk fabrikayı Düzce’de kuracaklarını ve tarımsal atıklardan katma değerli ürünler üreterek yıllık 33 milyon Euro’luk ithalatın önüne geçmeyi istediklerini vurguladı.

TARIMSAL VE EVSEL ATIKLAR DEĞERLENDİRİLECEK

Düzce Üniversitesi’nin kendilerini teknik işbirliği için davet ettiğini dile getiren Usame Derviş, ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı alanında Düzce Üniversitesi’yle çalışmak için de Düzce’yi tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Düzce’de evsel atıkları değerlendirmek istediklerini söyleyen Derviş, bu atıklardan özellikle elektrik enerjisi üretimi üzerinde durduklarını belirtti. Düzce’de sıfır atık planladıklarına işaret eden Usame Derviş, ayrıca endüstriyel atık suların arıtılması konusunda da yatırım planları olduğunu dillendirdi.

ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜYLE İLGİLİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ KURULACAK

Atık su arıtma konusunda Düzce Üniversitesi’nde deneyimli bir ekibin bulunduğunu ifade eden Usame Derviş, Düzce’de Atık Geri Dönüşümü konusunda bir “Mükemmeliyet Merkezi” kuracaklarını, uzun vadede ise atık su ve katı atıkların değerlendirilmesi hususunda Türkiye için gerçekçi çözümler üretecekleri bilgisini paylaştı. Derviş, ayrıca otelcilik, turizm ve güneş enerjisi alanlarında da yatırımlar yaptıklarından söz etti. Özellikle tarımsal ve hayvansal atıklardan enerji üreterek Türkiye’de atıkları ekonomiye kazandırmaya çalışacaklarını kaydetti.

ODUN KÖMÜRÜ ÜRETİMİ İÇİN 16 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

Derviş, Düzce’de odun kömürü üretimi için 16 milyon Euro bedelli, tam kapasiteli, yıllık 33 milyon Euro’luk ithalatın önüne geçebilecek bir yatırımı hayata geçireceklerini belirterek Düzce Üniversitesi’ndeki programlarını tamamladı.