Dünyadaki araç değişimi Türkiye’nin kapısına dayanacak

Dünyada benzinli ve dizel araçlar trafikten men edilirken gözler Türkiye’de araçların durumunun ne olacağı sorusuna çevrildi.
Dünyadaki araç değişimi Türkiye’nin kapısına dayanacak

Almanya, Danimarka, İngiltere ve Fransa’nın trafikteki benzinli ve dizel araçlarını yasaklamalarının ardından küresel pazarı etkilenecek ve bu kararlar bir süre sonra Türkiye’yi de etkisi altına alacak.


ALMANYA ESKİ DİZEL OTOMOBİLLERİ TRAFİKTEN MEN

Almanya'da koalisyon hükümetinin ortakları eski dizel otomobillerin trafikten kaldırılmasını önlemek amacıyla alınacak tedbirler konusunda fikir birliğine vardı.

DİZEL ARAÇLAR YENİLERİ İLE DEĞİŞTİRSİN DİYE TEŞVİK

Anlaşmaya göre, ülkedeki otomobil üreticileri, eski dizel yakıta sahip araç müşterilerine yenisini almaları için teşvikler sunacak ve müşterilere araçlarına egzoz gazını azaltma ünitesi takılması konusunda maddi destek verecek.

Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer.


MARKALAR EGZOZ GAZINI AZALTMA ÜNİTESİ TAKILMASI İÇİN MADDİ DESTEK SUNUYOR

Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, otomobil üreticileriyle, eski dizel yakıta sahip araç müşterilerine yenisini almaları için teklif sunma ve egzoz gazını azaltma ünitesi fiyatının tam olarak karşılanması hususunda görüşmeler yapacaklarını belirtti.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ MASRAFA GİRMEK İSTEMİYOR

Bazı Alman otomobil üreticileri eski dizel araçların emisyon kontrol sistemi için yeni teknolojilerle donatılmasına, kendilerine milyar euroluk masraf çıkaracağı için sıcak bakmazken, bazıları ise bu konuda teklifler sunacaklarını açıklamıştı.

EGZOZ GAZINI AZALTMA ÜNİTESİ TAKILMASININ BİRİM MALİYETİ 3 BİN EURO

Egzoz gazını azaltma ünitesi takılmasının fiyatı yaklaşık 3 bin euro olarak hesaplanırken, otomobil üreticilerinin yeni araçlar için 10 bin euroya kadar teşvik vermesi bekleniyor.

Hollanda Enerji ve İklim Bakanı Lars Christian Lilleholt.

DANİMARKA 2030'DA YASAKLAMAK İÇİN YASA HAZIRLAYACAK

Öte yandan, Danimarka Enerji ve İklim Bakanlığı'nın 2030'dan itibaren yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışını yasaklamak için yasa teklifi hazırlayacağı bildirildi.

İNGİLTERE VE FRANSA 2040’A HAZIRLANIYOR

Daha önce, İngiltere ve Fransa 2040 yılından itibaren yeni benzinli ve dizel araçları yasaklayacağını açıklamıştı.

İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTESOB) Başkanı Mustafa Keskin.

İSTESOB: LPG’YE DÖNÜŞÜM YAPILDI AMA GERİSİ GELMEDİ

İstanbul’da bulunan oto tamircilerinin kayıtlı bulunduğu İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTESOB) Başkanı Mustafa Keskin, dünyadaki eski dizel araçlarının egzoz gazını azaltması için yapılacak uygulamaların ülkemizde de yaşanacağını ve bu geçişinin takipçisi olacaklarını söyledi.

ZOR BİR SÜREÇ DAHA BİZİ BEKLİYOR

Keskin “Zor bir süreç daha bizi bekliyor ama bunu da aşarız.” diyerek, “Bir dönem de LPG ile ilgili geçişler söz konusu edilmişti ama sonuç başarılı olamadı. İşletmeler geleceğe yatırım yapmak için bayilikler aldılar, otomobiller benzinliden LPG’ye geçilirdi. Bugün geldiğimiz noktada LPG ile benzin fiyatları başa baş gelince bu uygulamanın bir esprisi de kalmamış oldu.

BİRLİKTE YAŞAYARAK GÖRECEĞİZ

Dünyada akımlar oluyor ancak onların zaman içinde karşılaştıkları engeller de çıkıyor. Türkiye bu değişime hazır mı, bütün bunları hep birlikte yaşayarak göreceğiz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE BU UYGULAMAYA GEÇ DE OLSA GEÇECEK

Dünyada benzinli ve mazotlu araçların trafikten men edilmesi ile ilgili düşünülen tedbirler, alınan kararlar ve tartışmalar 2040’lı yıllardan sonra Türkiye’de de etkisini gösterecek. Dünyada otomobil teknolojileri değiştikçe, bu değişimler otomobil motorlarına yansıdıkça, hibrit ve elektrikli araçlar trafikte yerini aldıkça eski sistemle çalışan araçlar giderek zamanın gerisinde kalacak.

GEÇİŞİN ALTYAPILARI HAZIRLANIYOR

Türkiye otomotiv ana sanayi ve tedarikçiler yurtdışı bağlantıları kuvvetli olduğu için ve özellikle kendilerini temsil eden güçlü dernekleri aracılığı ile uzun zamandır bu değişime Ar-Ge çalışmaları yaparak hazırlanıyor. Oto sanatkarları da günümüzde konu ile ilgili bir hazırlık yapmamış olsa da zamanı geldiğinde daha önceki teknolojik değişimlerde olduğu gibi gereken uyumu sağlamaya hazır.

-EKOPARA ÖZEL HABER-