Dünyada 152 milyon çocuk okula değil işe gidiyor

Dünya üzerinde 152 milyon çocuk işçi ailesine destek olmak için çalışmak zorunda kalıyor. Türkiye'de de 15-17 yaş grubunda iş gücüne katılım oranı yüzde 20,3’ten yüzde 21,1’e çıktı.
Dünyada 152 milyon çocuk okula değil işe gidiyor

Meslek edindirme ile ilgili eğitim aldığı için orta ve lise seviyesinde staj yapan gençler ya da kalfalık belgesi almak için eski adıyla Çıraklık Eğitimi Merkezi'ne, bugünkü ardıyla Mesleki Eğitim Merkezi'ne giden çocuk ve gençleri "çocuk işçi" kategorisine almıyoruz.


Ailesine katkı yapmak için sabah erken kalkarak, okuluna ya da bir etkinliğe değil boyundan büyük ağır koşullarda para kazanmaya giden çocuk işçilerden söz ediyoruz.

DÜNYADA 10 ÇOCUKTAN BİRİSİ ÇALIŞIYOR

Sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu bu. Dünya üzerinde 10 çocuktan birisi çalışıyor. Çocuklar hem bedenen hem de ruhen eziliyorlar. Yaşıtlarının yaşadığı şartlara gıpta ediyorlar. Çocuklar tehlikeli işlerde çalışıyorlar.


YILLAR GEÇTİKÇE SAYI AZALIYOR AMA YETMİYOR

UNICEF'in verilerine göre çocuk işçi sayısı yıllara göre azalsa da bu düşüş yetersiz.

Bu nedenle Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılından bu yana 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildi.

"ÇOCUKLARIMIZIN YERİ OKULLARDIR"

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konu ile ilgili açıklamasında "Ne yazık ki TÜİK verilerinden çocuk olarak tanımladığımız 15-17 yaş grubunda işgücüne katılım oranı yüzde 20,3’ten yüzde 21,1’e çıkmış durumda. Oysa çocuklarımızın yeri okullardır." diyor.

“MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR”

Çocuk işçiliği ile mücadele sürecinde, mesleki eğitimin öneminin her geçen gün arttığını fark ettiklerini belirten Palandöken “Çocuklarımızın ekonomik nedenlerle çalışmak zorunda kaldıkları, bu nedenle okul hayatından uzaklaştıklarını ne yazık ki biz de çalışmalarımız sırasında gördük. Bu noktada mesleki eğitimin önemi daha da artıyor. Çocuklar mesleki eğitim yoluyla bir yandan ustalarının yanında pratik meslek eğitimi alırken, diğer yandan da yaşıtlarıyla birlikte okulda mesleğin teorik boyutunu öğreniyor. Böylece çocukların geleceklerine de yatırım yapma imkanı sunuluyor.” şeklinde söyledi.