Dünya kâğıt kartellerine karşı yerli üretim önerisi

Selüloz ve Kâğıt Sanayi Vakfı Başkanı Sükan, kâğıt ve kâğıdın ham maddesi olan selülozun yerli olarak üretilmesi için buna uygun üretim modeline geçilmesini gündeme getirdi.
Dünya kâğıt kartellerine karşı yerli üretim önerisi

Selüloz ve Kâğıt Sanayi Vakfı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Erdal Sükan, sektörde uzun süredir yaşanan sorunların, döviz kurundaki artış gibi bazı dönemlerde gün yüzüne çıktığını belirterek, sorunlarının çözümünün de uzun vadeli olduğunu aktardı.


Erdal Sükan, beyaz kâğıt sektörünün yurt dışından selüloz alımına bağımlı olduğunu belirterek, "Dünyadaki selüloz fiyatları da zaten bizim elimizde olmuyor. Her sene kartellerin istediği şekilde artıp iniyor. Selülozun yerli olarak üretilmesi için buna uygun üretim modeline geçilmesi ve endüstriyel orman alanlarının belirlenmesi gerekiyor." dedi.

KÂĞIT SEKTÖRÜNÜN TEMEL HAM MADDESİNDE SIKINTI VAR

Sükan, kâğıt sektörünün iki temel ham maddesi bulunduğunu ve ikisinde de sıkıntı yaşadıklarına işaret ederek, "Birinci ham madde, geri dönüştürülmüş ambalaj kâğıtlarından elde ediliyor. İkincisi de selüloz denen ağaçtan elde edilen ham madde. Geri dönüşüm kâğıtlarındaki sorunumuz, ülkedeki toplama sisteminin istediğimiz gibi verimli olmaması. Bu nedenle atık kâğıtlar dışarıdan ithal ediliyor. Selüloz da ormana dayalı bir ham madde… Türkiye'de bu kaynak rekabet edilebilir maliyetle üretilmiyor." diye konuştu.


KÂĞIT ATIKLARI AYRI TOPLANMALI

Atık kâğıtların üretimde maksimum derecede kullanıldığını belirten Sükan, Türkiye'de atık kâğıtların toplanması ve ayıklanması konusuna sahip çıkmasını istedi. Sükan konu ile ilgili, "Kâğıt atıklarının ayrı toplanması gerekirken biz çöpe atıyoruz. Sonra sokak toplayıcıları ile toplanarak ayıklanmaya çalışılıyor." ifadesini kullandı.

ENDÜSTRİYEL ORMANLARIN MALİYETİ YÜKSEK

Selülozun yerli üretilmesi için de Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) buna uygun üretim modeline geçmesi gerektiğini bildiren Sükan, yaşanan üretim sıkıntıları nedeniyle selülozda Türkiye'nin tamamen dışa bağımlı olduğuna dikkati çekti. Sükan, Türkiye'de endüstriyel ormanların üretimi, kesimi, dikimi ve fabrikaya getirilmesi süreçlerinin maliyetinin yurt dışıyla rekabet edemeyecek kadar yüksek olduğunu aktararak, metreküp başına maliyetin yurt dışında 50 dolar iken, Türkiye'de 150 doları bulduğunu bildirdi.

Sükan, selüloz üretimi için gereken ağaç türlerinin üretimi için ülke ikliminin uygun olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

ENDÜSTRİYEL ORMAN YERLERİ BELİRLENMELİ

"Kâğıt sektörü için gereken ağaçlar, 12 yılda istenen noktaya geliyor. 12 sene sonra ağaçlar kesilirken, o sırada yeni ağaçların da tekrar dikilerek bir çevrim yaratılması lazım. Ancak bu yapılırsa kâğıt ham maddesi sorunumuz ortadan kalkar. Kurulacak fabrikaların kapasitesine göre de ekim yapılması lazım."