Değişen yemek yeme alışkanlıkları yeni bir sektör doğurdu

İş yerlerinde yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi yeni bir sektör doğurdu. Hayatımıza giren internet yemek servisleri de zamanla büyüyerek başlı başına dev bir sektör oldu.
Değişen yemek yeme alışkanlıkları yeni bir sektör doğurdu

Yeni yöntemler, çalışma şekilleri zamanı daha iyi değerlendirmek çabası bize bazı alışkanlıklar kazandırıyor. Bunlardan birisi de yemekleri ofislerde yemek ve siparişleri de telefon yerine internetten vermek.


RESTORANLARA ARTI KATKISI VAR

Bu yöntemi kullanan Anadolu’daki restoranlar cirolarını yüzde 97 arttırdı. Anadolu’daki restoranlar ciroları yüzde 97, kullanıcı sayıları ise yüzde 51 arttı.

Anadolu’daki restoranların cirolarında geçen seneye göre ortalama yüzde 97 artış yaşandı. Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.

VALE İLE RESTORANLAR CİROLARINI YÜZDE 30’A KADAR ARTIRDI

Restoranlar arası kurye paylaşım modelinin dünyada ilk örneği olan vale, 2018’de kapsamını genişletmeye devam etti. Bin restoranla İstanbul, İzmir ve Ankara’da uygulamada olan vale sistemine dahil olan restoranlar cirolarını ortalama yüzde 30’a kadar artırdı.


EN AZ 11 MİLYON ÜYE KULLANIYOR

Bu hizmeti veren noktalardan biri 11 milyon üyesine 2018’de 2,7 milyon yeni üye kazandırdı. Kullanıcılarına 2018’de 250 milyon porsiyon yemek sundu. Kullanıcılar siparişlerin yüzde 75’ini mobil uygulamalardan verdi.

EN ÇOK SİPARİŞ İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DEN

En çok siparişin verildiği ilk üç il nüfusla bağlantılı olarak İstanbul, Ankara, İzmir olurken, Eskişehir, Antalya, Bursa, Adana, Denizli, Kocaeli ve Konya ilk 10’da yer aldı. 

Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.

YORUM VE PUANLAMA DA VAR

Kullanıcıları sadece sipariş vermekle yetinmediler, bol bol da yorum yaptılar ve restoranlara puan verdiler. Kullanıcılar yıl boyunca toplam 3,4 milyon yorum ve 4,9 milyon puanlama yaptılar.

EN ÇOK PAZAR GÜNLERİ KULLANILIYOR

Yıl boyunca kullanıcıların en çok yemek yedikleri ay aralık, lezzete en düşkün oldukları gün ise pazar oldu.

22 yaşındakiler ise en çok siparişi vererek liderliği ele geçirdi.

BURGER VE DÖNER ÖNDE

Yılın sipariş lideri geçtiğimiz yıl da olduğu gibi burger oldu. Döner, bu yıl büyük bir atağa geçti ve sipariş sayısını yüzde 70 artırarak listenin ikinci sırasına yerleşti. Lahmacun bir önceki yıla göre bir basamak gerileyerek 3. sırada yer aldı. Kullanıcılar, bir yıl boyunca 16 milyon lahmacun yedi.

Türk insanının vazgeçilmezi olan kahve, bu sene siparişlerini tam 2 kat arttırdı. En çok sevilen kahve çeşidi ise "latte" oldu.

DENİZ ÜRÜNLERİ ATAĞA GEÇTİ

Atağa geçen bir diğer lezzet ise yüzde 70 artışla deniz ürünleri oldu. Bu yıl diğer en büyük atağı yapanlar ise yüzde 70 ile döner ve onu takiben yüzde 65 ile çiğ köfte oldu. Kahvaltı siparişleri de yüzde 65 artış ile bu yılın favorilerinden olurken; bu kategoride en çok Ayvalık tostu ve kaşarlı tost sipariş edildi.

İTALYAN MUTFAĞI GÖZDE

2018’de 6,5 milyon sipariş alan dünya mutfağının bu seneki favorisi İtalyan mutfağı oldu.

MÜDAVİMLERİN TERCİHLERİ

Kullanıcılar bu yıl vegan lezzetlere daha fazla ilgi gösterdiler ve geçen yıla göre siparişleri yüzde 92 arttırdılar. Tatlıcılar bu sene 1 milyondan fazla sufle yiyerek bu lezzeti liderliğe taşıdılar. Dürümcüler bu sene Adana dürümden şaşmadı ve 2,5 milyon adet sipariş ettiler. Çorbacıların favorisi değişmedi. Kullanıcıların tercihi mercimek çorbasından yana oldu. 2018’de toplam 7 milyon pide siparişi veren pide düşkünlerinin en gözde çeşidi ise kıymalı pide oldu.