Cumhurbaşkanı, 2'inci 100 Günlük Eylem Planı'nı açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nı duyurdu. Plan kapsamında, bakanlıklar ile koordineli olarak çok sayıda yeni yatırım hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanı, 2'inci 100 Günlük Eylem Planı'nı açıkladı

İKİNCİ 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İkinci 100 Günlük Eylem Planı açıklamalarının satır başları şu şekilde:


“Kurdaki kısa süreli dalgalanmayı dahi hükümeti yıpratmak için fırsat bilen kifayetsiz muhterislerin heveslerini kursaklarında bıraktık. Kişisel çıkarı için 81 milyonluk 'Türkiye gemisi'nin altını oymaya çalışanlar kesinlikle fırsat bulamayacaklar, onlara fırsat vermeyeceğiz.

Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade tanımadan hakkın ve halkın rızası için gözünü ve gönlünü Türkiye'ye çevirmiş mazlumlar için çalışmaya, üretmeye taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz.

İkinci 100 günlük dönemde, kültür varlıklarının restorasyonu kapsamında 8 tarihi cami ve külliyenin daha restorasyonu tamamlanacak.


PLANIN YÜZDE 97'Sİ TAMAMLANDI

Yaşadığımız onca sıkıntıya rağmen ilk 100 günlük icraat programımızda yüzde 97 gibi son derece yüksek bir gerçekleşme performansına ulaştık. İlk 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan 400 eylemden 340 tanesini tamamladık. Cumhuriyetimizin 95'inci yıl dönümünü kutladığımız 29 Ekim tarihinde Türkiye’ye yeni bir zafer anıtı kazandırdık. 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının açılışını yaptığımız İstanbul Havalimanı ülkemizin gurur abideleri arasında yerini almıştır.

5.5 MİLYAR LİRALIK TASARRUF

2018 yılı bütçesinden yapılan harcamalar itibari ile gerçekleşme oranımız yüzde 86,8 oldu. 400 eylemin hepsi revize edilmiş rakamlarla 43 milyar liralık bütçe maliyeti öngörürken gerçekleşen icraatlar için 37,3 milyar sarf ettik. Planlanandan daha az bütçeyle gerçekleşmesinin sebebi uygulamaya koyduğumuz tasarruf tedbirleridir.

ŞEHİR KARNELERİ GELİYOR

İllerimize verilen hizmetlerin takibi için 81 il karnesi projesini devreye alıyoruz. İllerimize verilen hizmetlerin takibi ve tespiti için 81 İl Karnesi Projesi'ni devreye alıyoruz.

Türkçemizin doğru kullanımını temin ve teşvik etmek amacıyla yeni bir kampanya başlatıyoruz. Şehirlerimizin estetiğine zarar veren tabela kirliliği ile daha yoğun bir mücadeleye girişiyoruz.

KARİYER PLANLAMARI

Önümüzdeki dönemin yol haritası olacağına inandığım 5 yıllık Cumhurbaşkanı Programı'nı tamamlayarak uygulamaya koyuyoruz. Gençlerimize gelecek iş planlarında yardımcı olmak amacıyla üniversitelerimizin tamamında Kariyer Merkezleri kuruyoruz.

BAKANLIKLARDA HAMLELER

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız vasıtasıyla sosyal hizmet merkezlerinin sayısını yüzde 6 artırarak 316'ya çıkarttık. 2019 yılını yaşlı yılı ilan ederek uluslararası yaşlılık şurası düzenliyoruz. 81 ilimizin tamamında Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri kuruyoruz.

İmar barışı kapsamında 8,5 milyon vatandaşımızın başvurusunu aldık, kalanları almaya devam ediyoruz. Sıfır atık projesini uygulamaya geçiren kamu kurumu sayısını 13 bine yükseltiyoruz.

Önümüzdeki ikinci 100 günlük devrede, Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanmasını sağlıyoruz. Defter beyan sisteminin kapsamını işletme hesabının esasına göre defter tutan mükellefleri de içini alacak şekilde genişletiyoruz. Türkiye Kalkınma Fonu'nu kuruyoruz. Kitle fonlaması düzenlemelerini yürürlüğe koyuyoruz. Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tesis ediyoruz.

ENERJİ PROJELERİ

Şırnak ve Artvin il merkezleri ile 42 ilçe 4 organize sanayi bölgemizi doğalgazın konforuyla tanıştırdık. İkinci derin deniz sondaj gemimiz yolda kısa süre içinde Akdeniz'de sondaj çalışmasına katılacak. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı projesinin ülkemiz topraklarındaki bölümünün inşasına başlıyoruz ve 2019'un sonuna kadar onu da bitireceğiz.

Enerji Bakanlığımız Şırnak ve Artvin ile 42 ilçeyi ve 4 organize sanayi bölgesini doğalgaz konforuyla tanıştırdı. Elektronik maden projesini faaliyete geçiriyoruz. Bin maden sahası ihaleyle ekonomiye kazandırılacak.

AKM İNŞAATI

Taksim'deki AKM'nin de ocak ayı içerisinde ihalesi yapılmak suretiyle temelini atıp ondan sonra projemiz hazır zaten. O dev AKM'yi dünyaya da örnek bir opera merkezi haline de getireceğiz.

SAĞLIK BAKANLIĞINDA DEV HİZMETLER

Sağlık Market uygulamasını hayata geçirdik. Her şey Sağlık Market'te. Sayın Bakan da burada, aksi takdirde yanlışı yapanların canını yakarız. Çünkü bunu bizzat şahit olduğum için özellikle bu adımı attık. Önemli bir hastane orada hasta bana şunu söyledi; 'Cumhurbaşkanım şunu görüyor musun dedi büyük bir marketin torbası poşet bunun içinde sarf malzemeleri var hastane halletmedi oğlumu o markete gönderdim aldırdım' dedi. Bize bu yakışır mı? Evde sağlık hizmeti. Ülkemizin tarihinde böyle bir şey var mı? Bu sayıyı 1 milyon 200 bine yükselttik.

Manisa Elazığ ve Eskişehir'de 3 şehir hastanesini daha tamamlayarak 20 yeni hastane ve 2 adet ağız ve diş sağlığı merkezini hizmete sunduk. İkinci 100 gün boyunca 30 adet obezite ile mücadele merkezi açıyoruz.

HİBE PROGRAMI VE TİCARETE DESTEK

Türkiye açık kaynak platformu kurarak yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere 274 milyon liralık destek veriyoruz. Çiftçilerimize 710 milyon liralık destek sağladık 210 milyon lira hibe desteği verdik. 391 bin 330 dekar tarım arazisinin toplulaştırmasını tamamladık. 50 bin koyun verdik Ziraat Bankası kredisiyle. Silvan tünellerinin ihalesini tamamladık. Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 250 genç çiftçiye 30'ar bin lira hibe desteği veriyoruz.

Esnaf ve sanatkar meslek kollarının güncellenmesini yapıyoruz. Yeni piyasa gözetimi ve denetimi modeli oluşturulmasını sağlıyoruz. Liman ve kara sularının denetim standartlarını yeniliyoruz. İhracatçıların küresel ticari verileri yakından takip edebilmesi için 'Elektronik İhracat Platformu'nun kavramsal tasarımını oluşturuyoruz."

TEKNOLOJİDE ÜST LİG HEDEFİ

Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk, üst lige çıkacağız. Ar-Ge merkezlerinin sayısını yüzde 10, tasarım merkezlerinin sayısını yüzde 8 artırdık. Milli güvenli mesajlaşma sisteminin testlerini yaptık.

Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere 274 milyon liralık destek veriyoruz. Kırsal kalkınmaya yönelik 7 proje ile çiftçimize 710 milyon liralık destek sağladık.

Entegrasyona yönelik mevzuat altyapısını oluşturuyoruz. Gümrük tarife arama programının uygulamaya alınmasını sağlıyoruz. Gümrüklerde elektronik bilgilendirme platformunun oluşmasını sağlıyoruz.

120 kilometre yeni otoyol daha yaparak otoyol ağını 2770 kilometreye çıkardık.

Van Gölü'nde hizmet verecek İdris-i Bitlis feribotunun yapımını tamamladık. Denize elverişlilik belgesini aldık. Toplam 6 milyon yolcu kapasiteli Muş ve Kahramanmaraş havalimanlarının terminal binalarını hizmete sunduk.

Evrensel hizmet kapsamında yürütülen çalışmalarla 997 yerleşim yerine daha 4.5G mobil internet erişimi sağladık. Toplam yenilenmiş demir yolu uzunluğunu 10 bin 915 kilometreye yükselttik.”