Bütçe görüşülmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu.
Bütçe görüşülmeye başlandı

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısını komisyonu sunmaya başladı.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamasında "Yıl sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 821,8 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz dışı dengenin de 4,3 milyar lira olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bütçe açığının, başlangıç hedefinin 6,2 milyar lira üzerinde gerçekleşmesini ve açığın milli gelire oranının yüzde 1,9 olmasını öngörüyoruz." dedi.

"BÜTÇE GİDERLERİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 17’SİNİ EĞİTİME AYIRIYORUZ"

Albayrak, "Eğitime ayırdığımız kaynağı 2019'da 161 milyar liraya çıkarıyoruz. Bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 17’sini tek başına eğitime ayırıyoruz." diyen Albayrak, BES ile ilgili olarak da "2019 yılı sonunda BES'e bütçeden karşılanan toplam devlet katkısı tutarı 19,4 milyar liraya ulaşmış olacak." şeklinde konuştu.

"YENİLİKÇİ VE ÜRETKEN YATIRIMLARI DESTEKLEYECEĞİZ"

Bakan Albayrak, "2019'da özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını destekleyeceğiz. 2019'da bütçeden yatırımlar için 65,1 milyar lira kaynak ayırıyoruz." dedi.


CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN İLK BÜTÇESİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk bütçesi olan 2019 yılı bütçe teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlandı. Komisyon, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

BAKAN ALBAYRAK KANUN TASARISINI KOMİSYONA SUNUYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısını komisyonu sunmaya başladı.

SIKI PARA VE MALİYE POLİTİKALARI

Albayrak'ın konuşmalarında ön plana çıkanlar:

"Yeni Ekonomik Politika’ya (YEP) göre sıkı para ve maliye politikaları uygulanarak ekonomideki dengelenme süreci doğru şekilde yönetilecek.

RİSKLERİ MİNİMİZE EDEN BÜYÜME

Cari işlemler ve dış finansman ihtiyacı kaynaklı risklerimizi minimize eden sürdürülebilir büyüme patikası izlenecek.

CARİ DENGENİN 2018 SONUNDA POZİTİF BEKLENİYOR

Altın ve enerji hariç cari dengenin 2018 sonunda pozitif gerçekleşmesi bekleniyor.

EKONOMİK VE SOSYAL TEŞVİKLER MALİYET YARATTI

Ekonomik ve sosyal teşvikler mali dengeler üzerinde bir miktar maliyet yarattı.

"VERGİ ORANLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Bütçede gelir tarafında genel olarak vergi oranlarında değil vergi gelirlerinde artış öngörüyoruz.

Bütçede gelir tarafında tek seferlik gelir artırıcı tedbir öngörmedik. Dönem içinde meydana gelebilecek tek seferlik uygulamalar bütçeyi pozitif etkileyecektir."