Bursa Büyükşehir tasarruf etmeye 10 ay önce başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu kurumlarındaki bütün kurumlardan makam aracı envanterini talep ederken, bu tasarrufu 10 ay önce başlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi 12 milyon lira tasarruf etti.
Bursa Büyükşehir tasarruf etmeye 10 ay önce başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı kamudaki israfın önüne geçmek için bütün resmî kurumlardan araç envanterini talep ederken, bu tasarruf planını 10 ay önce hayata geçirip, araç kiralama ve akaryakıt giderlerini azaltan Bursa Büyükşehir Belediyesi 12 milyon lira tasarruf etti.  


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada tasarruf önlemlerini daha önce aldıklarını belirterek, bunu sürdürülmesinin önemine değildi. Açıklamasında tasarruf yaparken işleyişi ve yapılan işlemleri aksatmamanın gerekliliği üzerinde durdu.

TASARRUF YAPILIRKEN İŞLEYİŞ AKSAMAMALI

Aktaş, göreve geldiklerinde araç konusunda ciddi bir tasarrufa gittiklerini belirterek, "Aslında bu tasarruf politikasını sadece bir döneme mahsus değil sürdürülebilir şekilde devam ettirmek gerekiyor. Biz bu sıkıntıyı önceden gördük ve nihayetinde bu noktada kararlılığımızı ortaya koyduk. Geldiğimizde mali bir sıkıntı varsa, bir taraftan kaynak üretmeye çalışırken, bir taraftan mevcut giderleri azaltmak gibi bir zorunluluğumuz var. Ama bunu yaparken de asla işleyişi veya yapılan iş ve işlemleri sıkıntıya koymadan yapmamız gerekiyordu.


10 AYDA 12 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLANDI

Araçlarla alakalı, otobüs uygulamalarıyla alakalı, akaryakıtla alakalı, makam araçlarıyla alakalı ve bugün geldiğimiz noktada çok ciddi rakamlara ulaştık. BUSKİ’de 26 aracı iade ettik, 53 araç şoförsüze dönüştürülmüş ve 6 milyon 523 bin liralık bir tasarruf sağlanmış. Büyükşehir Belediyesi destek hizmetlerin de 27 araç ve 4 şoför iade edilmiş. 1 milyon 288 bin liralık tasarruf sağlanmış. Otobüs kiralamada yüzde 53’lük bir düşüş söz konusu. 2017 Ocak ve Eylül ayında 2 milyon 606 bin lira ödenmişken, 2018 Ocak ayında ise 1 milyon 226 bin 793 liraya düşmüş ödenek. Toplamda üç ayrı kalemde 9 milyon liradan fazla tasarruf söz konusu. Akaryakıt konusunu da dâhil ettiğimizde 12 milyon lirayı geçiyor. Asla iş ve işlemlerin sürdürülebilirliği kesintiye uğratmadan "daha yapabileceğimiz çok şey var" diye düşünüyorum." dedi.

BURFAŞ'TA DA KÜÇÜLMEYE GİDİLDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden BURFAŞ bünyesindeki sosyal tesislerden 17 tanesinin elden çıkarıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, "Mahfel geçmişte yılda 50 bin lira kazanıyordu. Şimdi biz orayı aylık 120 bin liraya kiraya verdik. Yılda 1,5 milyon liraya yakın kira geliri elde edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş,  belediye tesislerinin sosyal belediyeciliğinin bir gereği olarak olması gerektiğini ancak  az, kaliteli ve uygun fiyatlı olmasının günümüz şartlarında daha sağlıklı olacağı görüşünde olduğunu vurguladı. Konu ile ilgili “Belediye tesisleri yine olsun ama belediye tesisleri az, kaliteli ve uygun fiyatlı olsun. Biz bunu temin etmeye çalışıyoruz. Tabi verimlilik hesabı da yapmaya çalışıyoruz. 17 tesisin tamamı zarar ediyordu bir kere. Tabii bir de belediye bir kazanç kuruluşu değil. Bir şey yaparken de zarar etmesin kafa kafaya gelsin" diye konuştu.