Balıkesir'deki Düvertepe Havzasından kaolin fışkırıyor

Türkiye'de 421 milyon ton civarında rezervi bulunan kaolin madeni, en çok Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Düvertepe Havzası'ndan çıkarılıyor.
Balıkesir'deki Düvertepe Havzasından kaolin fışkırıyor

Türkiye'de en çok Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Düvertepe Havzası'ndan çıkarılan kaolin madeni, ilaçtan gübreye, seramikten lastiğe kadar birçok alanda kullanılıyor.


TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 421 MİLYON TON KAOLİN REZERVİ VAR

Türkiye'de yaklaşık 421 milyon ton rezervi bulunan kaolin, İstanbul'un Şile, Ağaçlı, Beykoz ve Arnavutköy, Balıkesir'in Gönen ve Sındırgı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Eskişehir'in Mihalıççık, Çanakkale'nin Çan, Nevşehir'in Avanos, Kütahya'nın Emet ve Bilecik'in Söğüt bölgelerinde bulunuyor.

KAOLİN, YILDA YAKLAŞIK 2 MİLYON TON ÜRETİLİYOR


Türkiye'de yılda yaklaşık 2 milyon ton üretilen kaolin, en çok Sındırgı'daki Düvertepe Havzası'ndan çıkarılıyor. Buradaki yataklardan elde edilen kaolinin büyük bölümü, Kütahya'dakiler başta olmak üzere ülkenin değişik noktalarındaki seramik ve porselen fabrikalarına gönderiliyor.

KULLANIM ALANI GENİŞ

İlaç, cep telefonu, televizyon, cam, gübre, hayvan yemi, kağıt, boya, lastik, yapıştırıcı, seramik ve mürekkepte kullanılan kaolin, dünya pazarında en fazla kağıt sanayinde tercih ediliyor. Ülke genellikle porselen ve seramik üretiminde kullanılan kaolin, son yıllarda tarımda bitkisel ve hayvansal katkı maddesi olarak da kendine pazar oluşturdu.

KAOLİNİN İŞLENMESİ EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye'de işlenemediği için daha çok seramik, porselen, boya, lastik, plastik, gübre sanayisinde kullanılan kaolinin yatırımlarla işlenmesi durumunda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

Haber / Fotoğraf: AA