“Asya Pasifik Bölgesi” dünyaca önem kazandı

İhracata ağırlık verilmesi ve ihracatı destekleyen uygulamaların artırılmasının ardından yeni Pazar arayışları da sürüyor. Asya Pasifik Bölgesi ihracat hedeflerinin yoğunlaştığı bir bölge olarak dikkat çekiyor.
“Asya Pasifik Bölgesi” dünyaca önem kazandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'ndeki toplantıya katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.


Konu ile ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki on yıllarda Asya Pasifik Bölgesi, Türk ekonomisi ve Türk ihracatçısı için stratejik bir öneme sahip." dedi.

“DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞLERİ ANLAMAK İÇİN ASYA PASİFİK BÖLGESİNE BAKMAK GEREK”

Bu sene özellikle konferansa genç girişimcilerin, kadın girişimcilerin ve KOBİ'lerin katılmış olmasının önemli olduğuna işaret eden Pekcan, Asya Pasifik bölgesindeki gelişmeleri anlamadan dünya ekonomisinin doğru şekilde yorumlanamayacağını söyledi.

Bakan Pekcan, Asya'nın küresel ekonomide giderek ağırlığı arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


“KÜRESEL EKONOMİ İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 23,1’DEN 29,7'YE YÜKSELDİ”

"Asya Pasifik ülkelerinin küresel ekonomi içerisindeki payı 2001 yılında yüzde 23,1 seviyesinde iken 2017 yılında yüzde 29,7'ye yükselmiştir. Aynı dönemde küresel ihracattan aldıkları pay ise yüzde 25,8'den yüzde 33,7'ye yükselmiştir. Bu veriler, Asya Pasifik Bölgesi'nin küresel üretim ve ticaret açısından yeni bir ağırlık merkezi haline geldiğini açıkça göstermekte.

ASYA YAKINDA TÜKETİM EKONOMİSİ HALİNE GELECEK

Bu ivmenin bu şekilde devam edip etmeyeceğini zaman bize gösterecektir. Ancak kesin olan bir şey var, rekabetçi, sanayileşmiş, kentleşmiş bir Asya yakın gelecekte mutlaka, tüketim ekonomisi haline gelmek zorundadır. Bu nedenle önümüzdeki on yıllarda Asya Pasifik Bölgesi, Türk ekonomisi ve Türk ihracatçısı için stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye olarak, bu küresel mega-trende göre politikalar gerçekleştiriyoruz."

“TÜRKİYE, ASYA-PASİFİK BÖLGESİ'NDEN 47,3 MİLYAR DOLAR TİCARET AÇIĞI VERİYOR”

Pekcan, şu bilgileri verdi: "2017 yılında Asya-Pasifik bölgesine 9,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu bölgeden 56,4 milyar dolarlık ithalat yapmış bulunmaktayız. Yani Asya-Pasifik Bölgesi'nden Türkiye 47,3 milyar dolar ticaret açığı vermekte. Asya Pasifik ile böyle bir ticaret yapısı sürdürülebilir değil, bunun dengelenmesi gerek."

"TEKNOLOJİYE YÖNELİK YATIRIMLARDA KATILIM BEKLİYORUZ"

Bakan Pekcan, Asya Pasifik ülkelerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet ederek, özellikle dönüşüm çağında teknolojiye yönelik, katma değeri yüksek yatırımlara katılım beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin ihracat açısından Avrupa - Orta Doğu - Afrika - Türki Devletler ve Rusya ile merkezi konumunda bulunduğunu dile getiren Pekcan, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortağı olduğunu anımsattı.