Akkuyu NGS inşaatında 12 bin kişi istihdam edilecek

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafında kurulan ve ilk ünitesi 2023 yılında devreye alınması hedeflenen Akkuyu NGS istihdam deposu olacak.
Akkuyu NGS inşaatında 12 bin kişi istihdam edilecek

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, “Akkuyu NGS inşaat döneminde yaklaşık 12 bin kişilik istihdam yaratacak" dedi.


"NÜKLEER SANTRAL PROJESİ TASARLAYAN TEKNOLOJİYE ULAŞABİLİRİZ"

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS’nin her açıdan istihdama katkıda bulunacağını belirten Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, “Akkuyu NGS’nin en yüksek inşaat döneminde yaklaşık 12 bin kişilik bir istihdam yaratması söz konusu. İşletmede çalışmak için aileleriyle birlikte bölgeye yerleşecek yaklaşık 3 bin kişinin gerçekleştireceği ticari faaliyetler de ekonomide canlanma yaratacak. İşletmeyi destekleyen diğer organizasyonları da eklediğinizde, farklı sektörlerde değerlendirilmek üzere, binlerce nitelikli personel yetiştirileceğini söylemek de mümkün” diye konuştu.

“FARKLI SEKTÖRLERDE İSTİHDAMA KATKI SUNACAK”

Ergün ucuz, güvenli, kesintisiz elektriğe ulaşmak ve temiz enerji için tercih edilen nükleer santrallerin, yaşam döngüleri boyunca üretecekleri katma değerin ülke ekonomisine etkilerini şu sözlerle anlattı:

“Bir nükleer santral kurulduğunda, 1 gigawattlık elektrik üretiminin ciddi anlamda istihdam yarattığını görüyoruz. İnşaat sürecinde, işletmeyi destekleyen bakım onarım gibi organizasyonlarda, santralin sökümü ve kullanılmış nükleer atığın yönetimi aşamalarında oluşacak istihdamın ekonomiye katkısı son derece büyük. Santralin tüm yaşam ömrünü değerlendirdiğimizde bu istihdamın niteliksiz değil, farklı sektörlerde de kullanılmak üzere nitelikli personel yetiştirmeye yönelik olduğunu söylemek gerekiyor. İşletmenin yanı sıra NGS’ler kuruldukları bölgeye ve ekonomiye canlılık getirir. Bu canlılık istihdamda ekstra bir katma değer daha yaratacaktır. NGS'ler her açıdan ülke ekonomisini canlandıran niteliğe sahip.”


OECD: HER AŞAMASINDA İSTİHDAM OLUŞTURUYOR

Küresel ısınmaya karşı dünyanın son umudu olarak gösterilen nükleer santrallerin istihdama etkilerini OECD de mercek altına aldı. OECD Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) yayınladığı “Nükleer Enerji Sektörünün Yarattığı İstihdamı Ölçmek” adlı çalışmaya, Areva, İleri Enerji Araştırmaları Merkezi, 4’üncü Nesil Uluslararası Forum Sekreteryası, Kore Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü, ABD Nükleer Enerji Enstitüsü, PriceWaterHouseCoopers Strateji Grubu, Rosatom Merkez Enstitüsü ve Stutgart Üniversitesi de katkı sundu. Tüm dünyada artan elektrik talebiyle birlikte nükleer sektörün büyüdüğü ve bu alanla ilgili işlerin çoğaldığı belirtilen rapora göre, nükleer santraller yaşam döngüleri boyunca, ürettikleri her bir gigawatt enerji için, geniş bir sektörel yelpazede yaklaşık 200 bin emek yılı kadar istihdam değeri yaratıyor.