Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi, 5 trilyon dolarlık pazar sunuyor

5 trilyon dolarlık Asya-Pasifik pazarıyla Türk iş dünyasını buluşturacak organizasyon başladı.
Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi, 5 trilyon dolarlık pazar sunuyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) işbirliğinde organize edilen Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi, bugün başladı. Zirve, 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. 5 trilyon dolarlık Asya-Pasifik pazarıyla Türk iş dünyasını buluşturacak.


TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ’NİN 6. BÜYÜK TEDARİKÇİSİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni iş birliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz” dedi.

“BU BÖLGE DÜNYAYA GÖRE DAHA HIZLI BÜYÜYOR”

Hisarcıklıoğlu, dünya genelindeki büyümenin yüzde 60’ını Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki ülkelerin sağladığını belirterek, “Bu bölge dünya ticaret hacminin yüzde 30’unu, dünya ekonomik büyüklüğün yüzde 23’ünü kapsıyor. Dünyadaki küresel büyümeyi sürekli bu bölge devam ettirmektedir. Bu bölge dünyaya göre daha hızlı büyüyor. 2018 büyüme ortalaması yüzde 5,6, 2019 büyüme beklentisi ise yüzde 5,4 aynı dönemde dünyadaki büyüme yüzde 4 civarında” dedi.

“ASYA-PASİFİK ÜLKELERİ YILDA 470 MİLYAR DOLAR ULUSLARARASI YATIRIM YAPIYOR”

Asya-Pasifik ülkelerinin yılda 470 milyar dolar uluslararası yatırım yaptığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye gelen yatırımların yılda 1 milyar dolara ulaşmadığının altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar da bu ülkelerden ancak 7 milyar dolar FDI çekebilmişiz. Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda, ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik” ifadelerini kullandı.


TİCARİ İLİŞKİLER GEREKEN DÜZEYDE DEĞİL

Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun (CACCI), 28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketi temsil ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Biz de Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki işadamlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istiyoruz. Bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, olması gereken düzeyde değil. Asya-Pasifik bölgesinin ihracatımız içinde payı yüzde 7, ithalatımız içindeki payıysa yüzde 24” şeklinde konuştu.

“YENİ İŞ BİRLİĞİ VE ORTAKLIKLAR KURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 100 milyar dolar mal, 43 milyar dolar hizmet ihracatına sahip olduğunu, İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş bir ülke konumunda bulunduğunu belirterek, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin 6. büyük tedarikçisi haline gelmiş bir ülke. Türkiye’nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni iş birliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Zirvede yer alan katılımcılara bir marka tarafından ücretsiz dondurma, sıcak içecek ve tatlı ikramı yapıldı. Katılımcılardan bazıları kesme dondurmayla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.