2019 bütçesi görüşülmeye başlandı

TBMM’de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamalarından önce Türkiye ekonomisinin şartlarını iyileştirmek için yapılan uygulamaları aktardı. Vergi politikalarından söz ederek, vergi borçlularına sağlanan ödeme kolaylığına da değinerek, vergisini düzenli olarak ödeyen mükelleflere de getirilen indirimleri anlattı.
2019 bütçesi görüşülmeye başlandı

UYGULAMALAR DİJİTALE AKTARILARAK KOLAYLAŞTIRILDI

Bakan Albayrak şunları söyledi:  “E-tebligata geçerek 300 milyon TL tasarruf sağladık. Birçok işlemi vergi dairesine gitmeden yapılmasını sağladık. Hız ve etkinlik sağladık. Yabancı yatırımcılara çalışma kolaylaştırdık.”


2019 BÜTÇESİNİN EN ÖNEMLİ TEMEL İLKESİ DENGELENME

Bayan Albayrak “Ekonomik saldırıları 3-4 ay sürede atlattık yaklaşık son 2 aydır faizlerde yapılan değişikliklerle dengeledik.” diyerek şu açıklamayı yaptı:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Önümüzdeki dönemde adım adım kurumların sayısının artması ile birlikte kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenerek yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden çok daha etkin ve verimli şekilde yönetilecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir.

ENFLASYON YÜZDE 4 BİRDEN DÜŞTÜ

Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle:


"2017 yılından küresel ekonomi üretim yatırım ve uluslararası ticarette güçlü bir performans gerçekleştirmiştir.

Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkileyecektir.

Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kesmesi beklenmektedir.

Uluslararası kuruluşlar 2019 yılı küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmişlerdir. Artan karmacılık söylentisinin etkisiyle uluslararası ticaret hız kaybetmektedir. 2018 yılında yüzde 4,2, 2019 yılında ise yüzde 4 oranında genişlemesi beklenmektedir.

G-20'DE EN HIZLI BÜYÜME

Türkiye G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke oldu.

YEP'TEKİ HEDEFLERİMİZİ YAKALAYACAĞIZ

Yılın 3. çeyreğinde iç talep ivme kaybetti. Kasım ayından sonra Aralık ayında da devam edecek. KDV indirimlerinin ve enerji fiyatlarında zam yapılmayacağı etkisiyle enflasyonla mücadelede güçlü bir yapı yakalayacağımıza inanıyoruz. YEP'teki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz.

DENGELENME OLUMLU SEYREDİYOR

Ekonomideki dengelenme olumlu seyretmekte. 2017 yılında 157 milyar dolara yükselen ihracatımız, bu artışı sürdürerek kasım ayında en yüksek değere ulaşmıştır ve yıl sonunda 170 milyar dolar hedefini yakalayacaktır.

TURİZM BAŞARISI CARİ AÇIĞI DÜŞÜRDÜ

Turizmde yaşanan toparlanma cari açığın düşmesinde etkili olmuştur. Aryan turist sayısına bağlı olarak turizm gelirlerimizde önemli artışlar yaşanmıştır. Yıllık bazda 38,9 milyon kişiyle rekor seviyeye ulaşmıştır. 2018 yılı mayıs ayı itibari ile cari dengelenmede çok iyi bir iyileşme görüyoruz. Ekim ve kasım aylarında da cari fazla vereceğimizi göreceğiz.

Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı bankacılık sektörü sağlıklı ve güçlü yapısını korumuştur. Bankaların mali yapıları ve aktif kaliteleri yakından izlenmekte ve sektörün mali yapısını güçlendirecek bir politika seti uygulanmaktadır.

Küresel ekonomide riskler ve yavaşlayan büyüme ortamı göz önünde alındığında Türkiye ekonomisinin sermaye akımı ve jeopololitik risklere karşı zayıf kalmasının önüne geçilmesi büyük bir önem arz etmektedir.

BÜTÇE AÇIKLARINI VE BORÇ STOKLARINI ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERE İNDİRDİK

Kamu maliyesinde 2002 yılından bu yana yaptığımız reformlar sayesinde bütçe açıklarını ve borç stoklarını çok düşük seviyelere indirdik. Kamu borç yükümüzde tarihin en düşük seviyelerindedir. 2002 yılında yüzde 72,1 olan kamu borç stoğunun milli gelire oranı 2017 yılında yüzde 28,3 olmuştur.

2018 yılında bütçe açığının 72.1 milyar TL, 2019'da bütçe açığının 80.6 milyar TL olmasını bekliyoruz.

Yeni ekonomi programında mali disiplin ekonomi politikasının temel çıtası olarak başta tasarruflar olmak üzere uygulamaya konulacak. Yapısal tedbirlere merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt dışı hasılaya oranını program boyunca yüzde 2'nin altında tutacağız.

BÜTÇE AÇIĞININ GSYH'YE ORANI

Bu çerçevede 2017 yılında yüzde 1,5 olarak gerçekleşen merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranını 2018 yılında 1,9 ve 2019 yılında ise yüzde 1,8 olarak öngörüyoruz.

Buna bağlı olarak, 2017'de yüzde 1,8 olan genel devlet açığının 2018 yılında yüzde 2,4 ve 2019 yılında yüzde 1,6 olmasını hedefledik.

EMEKLİ ZAMMINDA YÜZDE 36,5'LİK ARTIŞ

Enflasyon farkı (emekli ve memur zamları) dahil zamlarla emeklilere verilen bayram ikramiyeleriyle yüzde 36,5 oranında artış yaşamıştır.

2019 yılı bütçesinin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesidir.

Tasarruflar sayesinde kamu kaynaklarının verimsizliğinin önüne geçilirken, işçimizin memurumuzun haklarını koruduk. Yaşlılara, çocuklara, kadınlara desteklerimizi artırarak sürdürdük."