2018 ekonomisi dünyada sert rüzgarlar estirdi

2018 yılı Türkiye’de olduğu gibi dünyada da zor süreçlerden geçerek en güçlüsünden en zayıf halkasına kadar tüm ülkeleri etkisi altında bıraktı.
2018 ekonomisi dünyada sert rüzgarlar estirdi


EKONOMİNİN KÖTÜ GİDİŞATINDA ABD’NİN BÜYÜK PAYI OLDU

Yılın ilk ayından itibaren ABD Başkanı Donald Trump'ın küresel ekonomiyi etkisi altına alan ticarette korumacı yaklaşımı, finansal piyasalarda ticaret savaşı tedirginliklerini beraberinde getirdi.

Dünya ekonomisine yön veren ABD, diğer büyük güç olan Çin’e yaptırım uyguladı. Çin’in büyümesi devam etti ama frene basarak azaldı. Trump yönetimi, Çin'den ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesi kararı aldı. Karar, ABD ile Çin arasında "ticaret savaşının" fitilini ateşledi. Yıl boyunca girdikleri karşılıklı restleşmeler dünyanın ilgi odağı oldu.


ABD yıl sonuna doğru İran’a ambargo uyguladı. İran ile iş yapan ülkeleri kısıtladı. Sınır komşumuz olduğu ve doğalgaz hattı nedeni ile Türkiye’yi bu kısıtlamadan muaf tuttu. Türkiye İran’ın yanında yer aldı. İran’ın uluslararası ilişkileri bu baskıdan çok olumsuz etkilendi.

AB’DE OLAYLAR DURULMAK BİLMEDİ

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ekonomi açısından hem iç işlerinde hem dış işlerinde çok büyük çalkantılar yaşadı. Avro Bölgesi'ne bağlı bazı ülkelerde borç sorunlarının baş göstermesi bunların başında geldi.

Fransa’da akaryakıt zammını protesto etmek amacıyla yola çıkan sarı yelekli isyan, bir süre sonra maaşların düşük olmasını öne sürerek yön değiştirdi ve büyüdü. Çıkan olaylarda maddi ve manevi kayıplar verildi, şirketlerin ciroları düştü, işten çıkartılmalar arttı.

İtalya’da uzun yıllardır devam eden bütçe dengesizleri artarak sürdü. Ülkede hükümet krizi yaşandı.

Japonya’da küresel belirsizliklere karşın ülkesinin temel ekonomik göstergelerinin gücünü korumaya çalışan ülkelerden oldu.

İngiltere ekonomisi, 2018'de Theresa May hükümetinin geleceği ve Brexit süreci başta olmak üzere birçok belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Ülkede 3 bakanın istifası derin yankı yarattı.

Venezuela, Güney Amerika kıtasının kuzey kısmında yer alan, Karayip Denizi ve Atlas Okyanusuna kıyıları olan Venezuela, tüm doğal güzelliklerine rağmen kişi başına düşen milli gelirinde büyük düşünler yaşadı 2000 yılından başlayarak geçen yıla kadar devam eden derin ekonomik zararlarını dengeleyemedi.

DÜNYADAKİ ÇALKANTILARIN TÜRKİYE’YE YANSIMALARI

Globalleşen dünyada, küresel ekonominin bu çalkantılarından Türkiye de nasibini aldı. Buna karşın ticarette korumacı politikalar izlendi.

Aslında görünen tabloya göre yurt dışındaki firmalarla ihracatta sorunlar yaşanacağı beklenirken, yeni pazar arayışlarının da etkisi ile Türkiye beklenenin tam tersine ihracatta sıkıntı yerine açılım gerçekleşti.

Türkiye'ye, ekonomik saldırılara karşı mücadelesinde en büyük katkı Katar'dan geldi. Türkiye ve Katar merkez bankaları 15 milyar dolarlık yatırım paketinin ilk adımını, ikili Para Takası (Swap) Anlaşması imzalayarak attı.

DOLARA KARŞI ULUSLARARASI PAZARDA YERLİ PARA BİRİMİNİ KULLANAN ÜLKELER

Çin ve Rusya uluslararası ticaretlerinin bir kısmında kendi paralarını kullanarak dolara karşı güçlü duruş sergilerken Türkiye de bu tercihi yaparak yanlarında yer aldı.

BREXİT VE FED HAREKETLERİ TAKİP EDİLDİ

Ülkelerarası ilişkilerin daha kırılgan hale geldiği bir yıl olarak kayıtlara geçen 2018'in ilk yarısında, Brexit, ticarette korumacı politikalar ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yakından takip edildi. ABD Merkez Bankası Fed'de Janet Yellen'dan koltuğu şubat ayında devralan Jerome Powell’da, ülke başkanı Donald Trump kadar ünlendi. Fed’in faiz artırımları ekonomistlerin merceğinde incelendi.

Jeopolitik risklerin gündemden düşmediği ikinci yarıda, tahvil faizlerindeki yükseliş, doların küresel çapta değer kazanmaya devam etmesi, gelişmekte olan ülke piyasalarına fon akışının zayıflaması yatırımcıları huzursuz etti.

DÜNYANIN 2019 BEKLENTİSİ

Çeşitli ülkelerin merkez bankaları, dünyada 2018 yılında yaşanan ekonomik çalkantıların yansımaları tüm ülkeleri olumsuz etkilerken, yaşanan küçülme ve kayıpların 2019'da dengelenme sürecine girerek bir sonraki yılda çıkış yaşanacağı görüşünde birleşiyorlar.

-ÖZEL HABER-